Türkiye'de Borsacı Olmak : GENEL GÜNCEL KONULAR

Zaman: 24 May 2012 01:31

Yeni baÅŸlık gönder BaÅŸlığa cevap ver Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Yazar Mesaj
 Mesaj BaÅŸlığı: Türkiye'de Borsacı Olmak
MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 07:52 
Kullanıcı avatarı

Herkeze merhaba ,siteyi yeni kesfettim ve uzun zamandir ifade etmek istedigim bir konuyu burdaki genel konular basligini gorunce sizle paylasmak istedim.

Nedendir bilinmez ,bir is adami elindeki birikimi ile ,ilerde buyuyecegini dusundugu bir alana yatirim yapip basarili olursa ,akilli ve firsatlari degerlendiren bir kisi olarak algilanir, ama ayni alanda borsada yatirim yapip kazanan insanlara ,sanki kumarda para kazanmis gozuyle bakilir.

Borsada alim satim yapan bircok tanidigim sanki ayip birsey yapiyormus gibi bunu saklamaktalar ,borsaci sifati sanki cevrelerindeki insanlarin onlari ayiplamasina neden olacakmis gibi hissediyorlar ve cogu zamanda haklilar.

Oncelikle sunu belirtmek istiyorum ,bence borsacilik gunluk alim satimdir ,tabi `gunluk` lafini burda illaki 24 saat olarak soylemiyorum ama bu hisse cikar diyerek 6 ay, 1yil tutan kisi `yatirimcidir` ve gercek borsacilarin ana gelir kaynagidir ve sahsi deneyimlerimden sunu soyleyebilirimki borsacilik son derece yogun ,yorucu ve hain bir meslektir ,gercek somut veriler ile insanlarin ve toplumun gunluk piskolojisini ayni kapta eriterek rota cizme sanatidir ve haftada 5 gun ,seanslar harici hergun en az 2-3 saatinizi yogun bir sekilde ayirmaniz gereken zor bir sanattir.

Ben borsaciyim ,ekmegimi bu sekilde kazaniyorum ,her ne kadar tasvip etmedigim bir sistem bile olsa dunyanin gercegi olan kapitalizmin kurallarini ben belirlemedim ama bu sistemin kurallari icinde aklimi kullanarak para kazandigim icinde utanmiyorum.

Ben borsaciyim ,beyin emegimle ,kimseyi aldatmadan ,kanunsuzluk yapmadan ve cok calisarak kazaniyorum ve meslegimi seviyorum ve borsaci olmaktan gurur duyuyorum...

Patladim yani sonunda :D :D :D

Mesaj BaÅŸlığı: Re: Turkiyede borsaci olmak...
MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 09:46 

Borsacı olmak kötü bişey değil.Kesinlikle gurur duymakta haklısınız.Bende ekonomi eğitimim olmadığı halde bu sanatı öğrenmek isteyenlerdenim.Hatta çok çalışıp kazandığınız deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız sayenizde bişeyler öğrenip bu sanatı öğrenme ve geliştirme şansımız olur :roll: samimi duygularınız için teşekkürler

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 10:31 
Kullanıcı avatarı

Haddim degil kimseye ders veripde birseyler ogretmek ,cesaret de edemem zaten insanlarin hayat birikimlerine karisip yon vermeye ,bir hatam bin iyiligimi unutturur ,ben de alayliyim yani herhangi bir ekonomi egitimim yok ama elbette elimden geldigince paylasimlarda bulunmaya calisirim.

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 10:48 
Kullanıcı avatarı

Kriz öncesi kücük bir miktarla bir kaç sene öğrenmeye çalıştım.Hala da öğreniyorum yeni yeni şeyler.Kriz zamanı ise miktarımı büyüterek belli başlı hisselere girdim.Bunlardan bazıları portföyümde hala durur.%100 üzerinde kazandım.Bu arada da küçük bir miktarıda nakitte bırakıp günlük,haftalık oynuyorum.
Aceleci olmamayı,panik yapmamayı,dolduruşa gelmemeyi,önerilen hisselere balıklama atlamamayı,yatırım yapacağım hisseyi iyi incelemeyi,gelecekte beklentisinin olup olmaması,işlem hacminin nasıl olduğu v.s. öğrendim.Birden bire büyük paralar kazanmayı hayal etmek yerine sabırlı,dikkatli ve güvenilir hisselerle yola devam edip yine büyük paralar kazanılabilir.Kendi düşüncem;yatırılan paraya ihtiyaç olunmamalıdır.Onu yok farzetmek gerekir.İhtiyacınız olan parayı borsaya yatırmayın derim.Hep çıkacak değildir,düşecektirde,o zaman zararına satışlar oluyor(yazık oluyor).Düşsede,satmadığınız sürece zarar yok denilebilir,tekrar düşmeye başladığı noktaya gelecektir.
Bol kazançlar.....

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 11:08 
Kullanıcı avatarı

Mahmut arkadas bir paragrafda cerceveyi cizmis zaten daha fazla lafa ne hacet yanliz tek katilmadigim bir nokta var ,`dusse de satmadiginiz surece zarar yok`bence yanlis bir soylem, eger dusus trendine girdigini gordugunuz hisseyi tutupda kendinizi mecburi yatirimci yaparsaniz paradan daha degerli birseyi; zaman kaybedersiniz , hisselere duygusal olarak baglanmak hatta sattiktan sonra geldigi yerlere bakip uzulmek cok sik yapilan bir hata ayni sekilde elde olan hisseye sahte bir guven duygusu gelismesi ve o hissenin illaki cikacagina inanc duyulmasi da cok sik rastlanan bir durum (vaktinde hepsini ben de yaptim :D )

Diger soylediklerine %100 katiliyorum..

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 11:12 
Kullanıcı avatarı

sayın tech logic , bende 3-4 aydır borsayaı takip edip oynuyorum.Önce birikimimin %10 unu kaybettim sonra mantıklı bir şekilde sayın mahmuty nin dediği gibi balıklama atlamadan ,bilgi birikimim yettiği ölçüde , hacmine , kar zararına , ve yeni öğrenmeye çalıştığım teknik analizle hisseleri secmeye çalışarak alıp satım yaptım.Şuanda totalde biraz karda sayılırım. Benim size sormak istediğim , bir hisseyi secerken nelere dikkat ediyorsunuz , teknik analizden faydalanıyormusunuz, sadece aracı kurumları önerdiği hisselere gözü kapalı oynarsak kaybedeceğimizi öğrendim :) bu yüzden bence en önemlisi hisseyi doğru seçmek ve alırken kazanmak. Bahsettiğim %10 kaybı , sizin de dediğiniz al-sat yontemiyle yerine koydum.Ama şuanda yeni hisse seçme konusunda sıkıntım var. Kendi kararımla , dış yonlendirme olmadan nasıl belirleyebilirim . Siz nasıl belirliyorsunuz mesela açıklarsanız sevinirim. Böyle bi konu açtığınız için tesekkür ederim , siz ve sizin gibi arkadaslar gecmis deneyimlerini paylaşıp bize yol gösterirler.

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 11:34 
Kullanıcı avatarı

Artik hicbir bilgisayar programina yada otomatik analizler yapan sayfaya itibar etmiyorum,zaten biri al verirken digeri sat veriyor mubarek programlarin ,hani bunu soylemeden de gecemiyecegim ama sagolsun SPK miz kucuk yatirimciyi bilincli olarak yaniltan raporlar duzenleyenlere izin verip ,milyonlari duzenli olarak cebe atanlara 16500 lira agir! para cezalari vererek hakkimizi korumaya devam ettikce ,veri incelemesine dayali bir sistem gelistirmek pek mumkun de gozukmuyor,neyse..

Kimin kimin adami oldugunu ogrenmekle basliyor galiba hersey, ,3 milyon sermayeli tabelasi olmayan yatirim ortakligimi yoksa ,tasinmazi olan temettu dagitan gercek sirketmi ,donem kari/zarari nedir ,projesimi var suren mahkemesimi var ,yukselmisse/dusmusse dedikoduylami olmus yoksa somut bir sebebimi var vs. vs.

Yani demem o ki sihirli bir formul yok ,para kazanmak heryerde oldugu gibi burda da zor ,once tarafsiz kaynaklardan bilgi edinip sonra mantik cercevesinde incelemek ve karar vermek disinda verebilecegim bir tavsiye yok.

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 11:40 
Kullanıcı avatarı

Haklısınız katılıyorum ancak kısa vadeli al-sat yaparken biz bu analizleri yapıp karar verene kadar kağıt tavan yapıo , sonrada kar realizasyonu .Ve kendinize belirledğiniz bir kar marjı varmı kısa al-satlarda mesela bazıları %10 der .Nacizane benim sütten ağzım yandığı için en ufak karlarda bile satmaya başladım . Nereye kadar bekleyeceğimi kestiremiyorum.Teknik analizle saptamaya çalışıyırum ancak tecrübe ve bilgim henuz o noktaya ulaşmadı.

MesajGönderilme zamanı: 16 Ara 2009 12:13 
Kullanıcı avatarı

Tabiiki bu zaten zamanla olusan bir el aliskanligi haline geliyor ,hani cok bariz bir ornek vermem gerekirse (ki yinede yatirim tavsiyesi olarak almayin) bir sasa 53 kurusun altini gorurse oturup dusunup arastirmama gerek yok(14-19 Aralik haftasi icin) ve ben imkb 100 den disari cikmadigim icin ve gunluk olarakda haberleri takip ettigim icin hangi hissede hangi alim seviyesi uygundur nerden cikmalidir cogunu ezberden yapiyorum ama tabiiki illaki son birkez kontrol ederim yeni bir haber varmi yokmu diye al tusuna basmadan .

Kisa al sat da %10 demissiniz %10 benim aylik hedefim :D

Benim araci kurumum %.02 ile calisiyor dolayisiyla bir kademe bile gorsem acimiyorum, bu konuda beni elestiren cok oldu ama bugun cebime giren para yarin kazanacagim bir kademenin de miktarini arttiriyor.

MesajGönderilme zamanı: 17 Ara 2009 02:40 
Kullanıcı avatarı

tech-logic yazdı:
Mahmut arkadas bir paragrafda cerceveyi cizmis zaten daha fazla lafa ne hacet yanliz tek katilmadigim bir nokta var ,`dusse de satmadiginiz surece zarar yok`bence yanlis bir soylem, eger dusus trendine girdigini gordugunuz hisseyi tutupda kendinizi mecburi yatirimci yaparsaniz paradan daha degerli birseyi; zaman kaybedersiniz , hisselere duygusal olarak baglanmak hatta sattiktan sonra geldigi yerlere bakip uzulmek cok sik yapilan bir hata ayni sekilde elde olan hisseye sahte bir guven duygusu gelismesi ve o hissenin illaki cikacagina inanc duyulmasi da cok sik rastlanan bir durum (vaktinde hepsini ben de yaptim :D )

Diger soylediklerine %100 katiliyorum..

Açıklamanız için teşekkür ederim.Hisse,uzun süreli düşüş trendine girdiyse tabii ki satılıp uygun fiattan alınıp zararı gidermeye bakmalıyız.Ben belli başlı hisselerden bahsettiğim için(örneğin THY) satmadıkca zarar sayılmaz cümlesini kullandım.Bu da yanlış olabilir ama bunu yaşadığım için başka birşey diyemiyeceğim.
Bir hissede karar kıldığımda,ilk yaptığım şey hedefimi belirlemek oluyor.Hedefe ulaştıysam,şirketin o anki durumuna,beklentisine v.s. bakıyor ya hedefi ileriki bir noktaya taşıyorum ya da satıp çıkıyorum.
Sabırlı olmayı öğreniyor insan.Öğrenmeli yoksa çok şeyler kaçırılabiliniyor.

Yeni baÅŸlık gönder BaÅŸlığa cevap ver Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir